Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen: Zorg in een paar klikken

Dit artikel werd origineel gepubliceerd in ZORG Magazine in oktober 2021.

Punfyre en het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen creëren zorgaanvraag-website

Sinds begin augustus kunnen doorverwijzende artsen, mutualiteiten en ziekenhuizen bij het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen gebruik maken van een zorgaanvraag-website. Daarop kunnen ze digitaal een aanvraag doen voor thuisverpleging voor hun patiënten en cliënten. 

Peter Rasschaert, Directeur Zorg, Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen: “Mensen die zorg willen aanvragen, willen dat op een vlotte en eenvoudige manier kunnen doen, zonder hiervoor telkens de telefoon te moeten nemen. Zo kwam het idee om een zorgaanvraag-website te lanceren. Via ons eigen netwerk kwamen we in contact met Punfyre – een IT-bedrijf dat producten en diensten aanbiedt voor de zorgsector – en zo ging de bal aan het rollen.”

Het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen formuleerde een aantal vereisten en Punfyre vulde die verder aan. Gedurende enkele maanden werd er een wekelijkse werkgroep georganiseerd, die ervoor zorgde dat er heel kort op de bal gespeeld kon worden.

“Dat wekelijks overleg zorgde er mee voor dat we na drie maanden een product ontvangen hebben dat honderd procent voldoet aan onze verwachtingen. Het is natuurlijk zo dat, hoe meer mensen de zorgaanvraag-website gebruiken, hoe meer vragen we binnenkrijgen met feedback en voorstellen tot verbetering. Maar ook hiermee gaan we vandaag al aan de slag: we overleggen en werken nog steeds samen om deze beveiligde website gebruiksvriendelijker te maken en blijvend verder uit te bouwen.”

Het was de eerste keer dat het Wit-Gele Kruis en Punfyre samen in zee gingen en dat verliep heel vlot. Peter Rasschaert: “De service was heel persoonlijk, we kregen telkens snel antwoord op onze vragen en Punfyre hield ook echt rekening met de zaken die wij belangrijk vonden. Al de gegevens en aanvragen die we via de website binnenkrijgen, zijn correct ingevuld en we hebben het aantal telefonische aanvragen sterk kunnen reduceren. Iedereen is via de website sneller geholpen en da’s voor ons echt een grote meerwaarde.”

Op dit moment behandelt de website enkel de aanvragen rond thuisverpleging en zijn het vooral de doorverwijzende instanties en zorgprofessionals die ermee werken. Maar het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen wil ook kijken hoe ze andere aanvragen via de website kunnen laten lopen en deze ook openstellen naar patiënten en cliënten toe.

Daarnaast wordt er gekeken of er ook voor andere projecten samengewerkt kan worden. “Punfyre werkt ook rond routeplanning en wij willen graag kijken wat de mogelijkheden daarrond zijn. Dit is voor ons absoluut een verkennende fase, maar aangezien alles deze keer zo vlot is verlopen, kan het best zijn dat we voor andere projecten in de toekomst opnieuw met hen zullen samenwerken.”

Een kijkje nemen op de website? Surf naar zorgaanvraag.wgkovl.be.

Peter Rasschaert, Directeur Zorg, Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen